Új KATA – régi KATA

Bejegyzésünkben áttekintjük a régi KATA 2022. augusztus 31-es megszűnésével kapcsolatos teendőket, valamint az új KATA adózás legfontosabb szabályait. Cikkünk már tartalmazza a 2022. augusztus 9-én megjelent jogszabályi módosításokat.

Régi KATA

A régi KATA 2022. augusztus 31-gyel megszűnik. Mindenki automatikusan kikerül ezen adózás alól. Aki megfelel az új KATA feltételeinek, annak be kell jelentkeznie újra.

Hiába ugyanaz az adózás neve, nincs folytonosság! Aki megfelel a feltételeknek és szeretne katázni a jövőben is: be kell jelentkeznie a NAV- nál.

Az új KATA szeptember 1-től él. Kezdeti bejelentkezésre van egy kis időbeli könnyítés: 2022. szeptember 25-ig lehet visszamenőlegesen, szeptember 1. hatállyal bejelentkezni.

Természetesen ügyfeleinknek intézzük a bejelentkezést (de ehhez tudnunk kell, hogy ez lesz a jövőbeni adózása). Akit bejelentettünk, annak mindig visszajelzünk.

Akik 2022. augusztus 31-én kisadózók (régi KATA megszűnésének napján), azok kaptak egy könnyítést: a bevételük annyiszor 1,5 millió Ft lehet, ahány hónapra befizették a havi kisadót 2022-ben. Tehát, ha valaki 2022. január-augusztus hónapokra befizette/ befizeti a havi kisadót (25/ 50 /75 ezer forintot), akkor a bevétele 8*1,5 millió = 12 millió Ft lehet (tehát nem a korábbi szabályok szerinti 8 millió Ft), anélkül, hogy 40% plusz adót kellene fizetnie. Ez csak azokra vonatkozik, akik augusztus 31-én kisadózók, ha hamarabb megszűnik a vállalkozás, akkor nincs ez a lehetőség! A kifizetők felé történő számlázáskor a 3 millió Ft-os limit az továbbra is él (3 millió Ft-ot nem kell arányosítani).

Alanyi adómentesek figyeljenek oda, hogy alanyi adómentes limit (= 12 millió Ft /év, ha egész évben élő volt a vállalkozás) nem változik! Tehát, ha valaki augusztus végéig eléri a 12 millió Ft-ot, akkor vagy nem tud már idén számlázni vagy áfa-körös lesz (már az a számla is áfa-s lesz, amivel átlépi a limitet).

KATA-s bevételnek számít az is, amit már kiszámláztunk, de majd csak augusztus 31. után fog befolyni! Aki kikerül kisadóból, annak érdemes átgondolnia van-e olyan tétel, amit még le tud számlázni augusztusban (pl. részteljesítés lehetséges).

Minden régi KATA adózónak 2022.09.30-ig bevallást kell benyújtani a 2022.01.01- 2022.08.31. időszakról.

Aki kikerül a régi KATA alól és nem folytatja az új KATA-ban, az alapértelmezettként:

 • ha egyéni vállalkozó, akkor általános (tételes költség-elszámolású) szja szerint fog adózni,
 • ha betéti társaság, kkt vagy egyéni cég, akkor a társasági adó alá kerül.Ha valaki más adózást szeretne, akkor választását be kell jelenteni! Szünetelő egyéni vállalkozókra is vonatkoznak a fentiek (mindenképpen kikerülnek a mostani kisadóból és ha nem választanak, akkor tételes költség-elszámolású szja-s adózás alá kerülnek). Szünetelő egyéni vállalkozóknak azt tanácsoljuk, hogy már most jelentsék be az adózási választásukat, ha nem az alapértelmezett adózásban szeretnék folytatni a későbbiekben (azaz be kell jelenteni, ha majd új KATA-ban vagy átalányadózásban szeretné folytatni valaki). Különben azzal szembesülhetnek, hogy bár újraindították a későbbiekben az egyéni vállalkozást, de kisadót csak következő hónaptól lehet választani, átalányadót meg csak a következő évtől! Ne felejtsük el, hogy a havi kisadót (25/ 50/ 75 ezer Ft) következő hó 12-ig kell megfizetni, azaz akik akár egyetlen napot is működtek augusztusban, azoknak utalni kell még szeptember 12-ig az augusztus hónapra járó kisadót!
 • Akik az éves fix helyi iparűzési adót választották (2,5 millió Ft adóalap után fizetik meg az iparűzési adót), azoknak az önkormányzatok automatikusan elszámolják az időarányosan fizetendő adót augusztus végéig

Új KATA

Szigorodtak az új KATA választási feltételek:

 • Csak egyéni vállalkozó választhatja (betéti társaság, ügyvédi iroda stb. nem!);
 • Csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó részére áll nyitva ez a lehetőség. Nem főfoglalkozású, aki:

o legalább heti 36 órás munkaviszonyban áll (ha több munkaviszony van, az időket össze kell adni),
o nyugdíjas (saját jogú nyugdíjas vagy özvegyi, ha betöltötte a korhatárt),
o külföldön biztosítottnak minősül,
o rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül és korábban I-II-III. csoportos rokkantsági/ baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult vagy rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota 50 százalékos vagy rosszabb,
o társas vállalkozó,
o nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll, o nappali tagozatos hallgató;

 • nem választhatja, akinek az adószámát a választás évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölték;
 • nem választhatja, aki ingatlan bérbeadásból a bejelentkezés évében bevételt szerzett

Aki főállásban munkaviszonyos az nem választhatja, de akinek maximum 35 óra/ hét a munkaideje az már megfelel!

GYED és GYES mellett lehet katázni. CSED mellet nem lehet keresőtevékenységet folytatni!

Alap esetben a kisadózó adóalanyiság a választást követő hónap első napjával jön létre. Korábban már említettük, hogy átmeneti kedvezményes szabályként szeptember 1. hatállyal be lehet jelentkezni 2022. szeptember 25-ig visszamenőlegesen.

Kikerül az új KATA adózási módból

  • aki bejelenti, hogy kilép (következő hónaptól már nem így fog adózni),
  • ha megszűnik az egyéni vállalakozás,
  • aki számla vagy nyugtaadás elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, illetveigazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt bírságot kapott,
  • adószám törlésekor,
  • akinek az év utolsó napján a nettó módon számított adótartozása meghaladja a 100 ezer forintot (nemcsak a kisadó egyenleg számít itt, hanem minden a NAV-hoz fizetendő adó: vagyonszerzési illeték,gépjárműadó stb.!),
  • aki ingatlan bérbeadásból bevételt szerez (a bevétel megszerzését megelőző nappal kikerül kisadóból,15 napon belül be kell jelenteni NAV felé ilyen bevétel megszerzését!),
  • aki kifizetőtől (külföldit is ideértve) szerez bevételt (a bevétel megszerzését megelőző nappal, és 15napon belül be kell jelenteni NAV felé ilyen bevétel megszerzését!)
  • ez alól a pont alól kivételek a taxisok;
  • illetve a fizetési számlán jóváírt kamat.

Kifizetőnek számítanak a cégek, de másik egyéni vállalkozó, civil szervezetek, társasházak és a költségvetési szervek is! Gyakorlatilag csak ’normál’ magánszemélyeket lehet kiszolgálni, valamint őstermelőket.

Aki bekerül az új KATA hatálya alá, az figyeljen oda, hogy csak magánszemélyeket szolgáljon ki, ezt jól láthatóan tüntesse fel, írja bele az ÁSZF-be stb.

Aki egyéb feltételeknek megfelel, csak van pár céges ügyfele is, az gondolja meg, hogy néhány ügyfél esetén nem-e egyszerűbb őket vállalkozáson kívül kiszolgálni (pl. megbízási jogviszonyban).

Akinek jelentős a céges és a magánszemély ügyfelektől származó bevétele is, az megfontolhatja, hogy a céges ügyfeleket például egy egyszemélyes kft-ből szolgálja ki. Ezt akkor érdemes megfontolni, ha többmilliós bevételről beszélünk magánszemély és céges ügyfelek esetén is, különben nem éri meg két külön vállalkozást fenntartani…

Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapban a kisadó nem választható újra.

Néhány egyéb jellemzője az új KATA-nak

   • havi 50 ezer Ft a kisadó (más összeg nincs), következő hó 12-ig kell továbbra is megfizetni;
   • továbbra is az a szabály, ha valaki egy napot is működött kisadózóként egy hónapban, akkor a teljesösszeget meg kell fizetni (nincs arányosítás);
   • a havi ellátási alap (táppénz, nyugdíj…) 108 ezer forint;
   • annyiszor 1,5 millió Ft lehet a bevétel, ahány hónapra valaki megfizette a kisadót (így az elméletimaximum 12*1,5 millió = 18 millió Ft). De figyeljünk oda, hogy az áfa alanyi adómentes határ 12 millió Ft/év! Aki magánszemélyeket szolgál csak ki, annak szinte biztosan nem éri meg áfásnak lennie!
   • aki jövedelemigazolást kér (pl. hitelhez), annak a bevétele 60%-át fogják jövedelemként leigazolni. Megszűnt az a kitétel, hogy legalább a minimálbért leigazolják, már lehet kevesebb is az igazolt összeg!

 

Teendők, aki új KATA-s szeretne maradni:

 • bejelentkezés szeptember 25-ig,
 • aki iparűzési adóban tételes/ fix adót szeretne fizetni, annak újra kell ezt választani.