Hasznos tudnivalók

Vállalkozói online tudástár hasznos linkekkel, hasznos tudnivalók gyűjteményével

Gyakran ismételt kérdések

Vállalkozói online tudástár

Miért érdemes a vállalkozás elindítása előtt Önökkel konzultálnom?

Segítünk kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát: adószámos magánszemély, egyéni vállalkozó, gazdasági társaság (leggyakrabban bt., kft.) közül.  Cégek létrehozása és megszüntetése plusz idő és költség, ezért előre át kell gondolni, tényleg az-e a legoptimálisabb a számunkra.

Ha cégalapítás mellett döntünk, és csak beesünk egy ügyvédhez cégalapítás miatt, akkor az esetek nagy részében a társasági szerződés minta lesz kitöltve a számunkra. Az, hogy például az ügyvezető jogviszonyáról vagy a személyes közreműködésről hogyan rendelkezünk a társasági szerződésben, adózási hatással is bírhat. Pótbefizetések szabályozása szintén egy olyan téma, amit érdemes előre átgondolni.

A megfelelő adózási módok kiválasztásával az áfa és a jövedelem adózás (személyi jövedelemadóban tételes költségelszámolás vagy átalányadózás, kata, kiva, társasági adó) tekintetében optimalizálhatjuk az adófizetési kötelezettségeinket.

Kb. mennyi idő egy egyéni vállalkozást létrehozni?

Ha minden szükséges információ rendelkezésre áll (székhely, tevékenységek kiválasztva, adózási módok eldöntve), valamint rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, akkor gyakorlatilag online, azonnal létrehozható az egyéni vállalkozás és megkezdheti a tevékenységet.

Milyen tevékenységet vehet fel egy egyéni vállalkozó?

A KSH ÖVTJ-kódok közül (6 számjegy mélységben) kell kiválasztani egy főtevékenységet és tetszőleges számú egyéb tevékenységet (kódokhoz link megtalálható ezen az oldalon, a hasznos linkek között).  Ha egy tevékenységhez hatósági engedély szükséges, akkor a tevékenység csak az engedély birtokában kezdhető meg. Képesítéshez kötött tevékenység csak akkor folytatható, ha vagy az egyéni vállalkozó maga vagy más, általa határozatlan időre foglalkoztatott személy rendelkezik a szükséges képesítéssel.

Kb. mennyi idő egy céget létrehozni?

Ha minden szükséges információ rendelkezésre áll (székhely, tevékenységek kiválasztva, adózási módok eldöntve), akkor a cégalapítás ügyvéd partnerünk segítségével történik. Az átfutási idő a Cégbíróságtól függ, tipikusan 1-2 hét.

Van egy cégem, ami egy ideje nem működik és egyelőre nem is tervezem az újraindítását. Mennyi a könyvelési díj?

Ha a cég rendezett, nem végez tevékenységet, nincs alkalmazottja és jövedelem kifizetés, akkor az alvó díjszabást tudjuk alkalmazni, amit megtalál az Árak oldalon. A számlázás negyedévente egyben történik.

Van egy cégem, szeretném, ha átvennék a könyvelését. Hogyan történik ez?

Először is ellenőrizze a jelenlegi szerződését és egyeztessen a jelenlegi könyvelőjével, hogyan történik a felmondás, menyi a felmondási idő. Ha sikerült meghatározni a megszűnési/ átvételi időpontot (tipikusan valamelyik hónap, negyedév vége), akkor mi szerződést kötünk. A könyvelője átadja Önnek a nála levő bizonylatokat és a könyvelés-bérszámfejtés átvételéhez szükséges iratokat, információkat (ehhez tudunk listát is adni). Szerződéskötés után megadja a munkánk elvégzéséhez szükséges meghatalmazásokat (NAV, önkormányzatok). Átnézzük a kapott anyagokat, ha valami hiányzik, szólunk. Megnyitjuk nálunk a könyvelését-bérszámfejtését és onnantól folyamatosan végezzük.

Saját nevükben küldik-e be a NAV bevallásokat?

Természetesen. Szerződéskötés után megadja a meghatalmazásokat és onnantól el tudunk járni a saját nevünkben Önt képviselve (bevallások beküldésekor, telefonon NAV ügyfélszolgálton vagy személyesen például egy adóhatósági ellenőrzéskor)

Segíthetünk? Ügyfeleink kérdéseire mindig válaszolunk!

Ezen túlmenően összegyűjtöttünk Önöknek néhány hasznos linket és információt ezen az oldalon. Ha nem talál kérdésére választ a vállalkozói online tudástár gyűjteményében, kérjük hívja szakértőinket, hogy segíthessünk!

Hasznos linkek

Hasznos információk az alábbi linkgyűjteményben

Személyes tárhely, cégkapu tárhely

Itt nézhetjük meg saját vagy cégünk hivatalos leveleit belépés után

magyarorszag.hu

Elektronikusan elérhető állami szolgáltatások gyűjtőlapja

E-papír

Azonosítás után hivatalos levelet küldhetünk saját vagy cégünk nevében

NAV Ügyfélportál

NAV új felülete lekérdezésekhez (pl. folyószámla lekérés)

NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás

Bevallások, meghatalmazások beadása

eBEV portál

NAV korábbi oldala lekérdezésekhez (pl. folyószámla és törzsadatok lekérése)

Önkormányzati ügyintézés

Önkormányzati ügyek online intézése

NAV Online számla

Itt tudjuk regisztrálni a számlázó programunk adatjelentéshez, illetve manuálisan tudjuk jelenteni a kiállított számláinkat

Budapest iparűzési adó portál

Regisztráció után Budapest helyi iparűzési adó ügyeinket intézhetjük online.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja

Hasznos információkat, aktualitásokat  találhatunk sok témában

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos hasznos információk

MNB árfolyamok 

Aktuális vagy régi árfolyamok keresése

Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ)

Egyéni vállalkozók itt választhatjuk ki a tevékenységeiket. „Struktúrában” áttekintést találunk, „Tartalomban” pedig részletes leírását.

TEÁOR számok

Cégek itt választhatjuk ki a tevékenységeiket. „Struktúrában” áttekintést találunk, „Tartalomban” pedig részletes leírását.

Foglalkoztatások egységes osztályozási rendszere (FEOR)

Munkavállalók bejelentéséhez szükséges, hogy beazonosítsuk a munkakörük statisztikai besorolását. „Struktúrában” áttekintést találunk, „Tartalomban” pedig részletes leírást.

Céginformációs portál

Cégekre kereshetünk és megnézhetjük nyilvános adataikat.

Egyéni vállalkozók adatai

Egyéni vállalkozók adatait ellenőrizhetjük le.

Civil szervezetek névjegyzéke

Civil szervezetekre kereshetünk, megnézhetjük adatait és beszámolójukat

 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Könyvelés Budapest és vonzáskörzetében. Tudásunkkal járulunk hozzá vállalkozása sikeréhez. Ha ránk bízza magát, 100%-ban üzletvitelére koncentrálhat!

1139 Budapest, Váci út 95.

H-P: 8.00-17.00 (Telefonon kérjen időpontot!)